045 Kleine Paterbrug

Kleine Paterbrug, Sebastiaansdoelen, Haagwegkwartier, Leiden, South Holland, Netherlands, 2311WH, The Netherlands

Description

Nieuwe Parel 045
Huis bij de Kleine Paterbrug

In het centrum van Leiden, daar waar de Doelengracht doodloopt bevind zich een ongebruikt stukje stad. Architect Simon Christiaanse dook in de geschiedenis van deze plek en ontwierp een eenvoudig maar markant klein huisje.

Kloosters

In de late middeleeuwen werden bevonden zich rondom de Doelengracht diverse kloosters. De nonnen woonden in kleine huisjes. In de zestiende eeuw nam de kloosterbevolking af en kwamen steeds meer kloosters en huisjes leeg te staan. De vele kleine huisjes kwamen in particuliere handen en het gebied veranderde in een volksbuurt.

Maar aan deze volksbuurt kwam een einde: in 1736 breidde de Hortus uit en werd een muur gebouwd op de grens van het terrein. In 1820 werd de Doelenkazerne uitgebreid tot aan de Hortus. Pas in 1913 kwam er weer een publiek toegankelijke doorgang: het Paterstraatje. Over de Doelengracht werd de Kleine Paterbrug gebouwd. Misschien wel de meest eenvoudige brug van Leiden.

In 2000 bouwde de Hortus een nieuwe kas vlak achter de muur. In de muur werd een opening gezaagd waardoor het hortusterrein ook toegankelijk werd vanaf de Doelengracht. Echter, waar de hortusmuur een knik maakt, bleef een stukje grond ongebruikt. Een eigenaardig hoekje waar de Doelengracht doodloopt.

Tiny House

Omdat rondom de Doelengracht ooit vele kleine huisjes stonden, greep Simon Christiaanse Architectuur de geschiedenis aan om juist voor deze plek een heel klein huisje te ontwerpen. De afmetingen van de locatie zijn nog geen 3 bij 5 meter.

De woning heeft een vloeroppervlakte van slechts 33 vierkante meter, verdeeld over 3 lagen. Toch bevinden zich in deze woning alle voorzieningen die je van een hedendaagse woning mag verwachten: woonkamer, keuken, badkamer en een kastenwand.

Het ontwerp is strak en minimalistisch. Met een gevel van ‘rammed earth’ onderscheidt het zich van de bakstenen muur, maar mengt het zich qua kleur goed in de omgeving. De helling van het dak is identiek aan de helling van de kas van de Hortus.

Ramen met aan de bovenkant een ronding verwijzen naar de kloosters die ooit op deze plek stonden. In een gebouw op het hortusterrein is het patroon van drie afgeronde ramen nog terug te vinden. Van binnenuit bieden deze ramen een prachtig uitzicht over de Doelengracht en de Hortus.

Property Documents

045 Kleine Paterbrug - Download

Details

Property ID
HZ07
Development
Archiparels
Design
Simon Christiaanse Architectuur
Stages
Sketch design
Year design
2019
Bijgewerkt op september 7, 2020 op 9:50 pm

Floor Plans

Begane grond

Beschrijving:
Entree en badkamer

1e verdieping

Beschrijving:
Keuken, eetkamer en woonkamer

2e verdieping

Beschrijving:
Slaapkamer

Doorsnede 1

Beschrijving:
Doorsnede AA

Doorsnede 2

Beschrijving:
Doorsnede BB

Address

  • Address Kleine Paterbrug, Leiden
  • Zip/Postal Code 2311WH

Contact Information

Enquire About This Property

By submitting this form I agree to Terms of Use

Compare listings

Vergelijken